86511 - Atividades antioxidantes de produtos naturais |
Período da turma: | 04/03/2019 a 13/03/2020
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Descrição: | Ementa:
- Otimização do preparo de extratos alcoólicos e aquosos de produtos naturais; - Avaliação do teor de compostos fenólicos totais; - Métodos in vitro de avaliação da atividade antioxidante; - Fracionamento bioguiado de compostos antioxidantes em colunas abertas; - Avaliação da composição química por técnicas cromatográficas (HPLC e CG/MS). AMERICAN OIL CHEMIST’S SOCIETY. AOCS. Official methods and recommend pratices of the American oil chemist’s society. 7 th ed. Champaign, 2003. ARNAO, M.B. Some methodological problems in the determination of antioxidant activity using chromogen radicals: a practical case. Trends in Food Science & Technology, Cambrigde, v. 11, p. 419–421, Nov., 2000. BALASUNDRAM, N.; SUNDRAM, K.; SAMMAN, S. Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: antioxidant activity, occurrence and potencial uses. Food Chemistry, Barking, v. 99, p. 191 – 203, July, 2006. BARREIROS, A.L.B.S.; DAVID, J.M. Estresse oxidativo: relação entre geração de espécies reativas e defesa do organismo. Química Nova, São Paulo, v. 29, p. 113-123, jan/fev., 2006. BLOOR, S.J. Overview of methods for analisys and identification of flavonoids. Methods in Enzymology, New York, v. 335, p. 3-14, Nov., 2001. BONATTO, P.S. Cromatografia gasosa. In: COLLINS, C.H.; BRAGA, G.L.; BONATTO, P.S. Fundamentos de cromatografia. Campinas: Editora UNICAMP, 2006. DIMITRIOS, B. Sources of natural phenolic antioxidants. Trends in Food Science & Technology, Cambrigde, v. 17, p. 505–512, Sept., 2006. EMBRAPA. Metodologia científica: determinação da atividade antioxidante total em frutas pela captura do radical livre ABTS. Fortaleza, 2007. 4 p. HALLIWELL, B. Lipid peroxidation, antioxidants and cardiovascular disease: how should we move forward? Cardiovascular Research, London, v. 47, n. 3, p. 410-418, Aug., 2000. KIOKIAS, S.; VARZAKAS, T.; OREOPOULOU, V. In vitro activity of vitamins, flavonoids, and natural phenolic antioxidants against the oxidative deterioration of oil-based systems. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Boca Raton, v. 48, n. 1, p. 78-93, Jan., 2008. MENSOR, L.L.; MENEZES, F.S.; LEITÃO, G.G.; REIS, A.S.; DOS SANTOS, T.C.; COUBE, C.S.; LEITÃO, S.G. Screening of brazilian plant extracts for antioxidant activity by the use of DPPH free radical method. Phytotherapy Research, London, v. 15, p. 127–130, Mar., 2001. MICHELIN, D.C.; MORESCHI, P.E.; LIMA, A.C.; NASCIMENTO, G.G.F.; PAGANELLI, M.O.; CHAUD, M.V. Avaliação da atividade antimicrobiana de extratos vegetais. Revista Brasileira de Farmacognosia, João Pessoa, v. 15, n. 4, p. 316-320, out./dec., 2005. MOON, J.K.; SHIBAMOTO, T. Antioxidant assays for plant and food components. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Easton, v. 57, p. 1655–1666, Jan., 2009. OWEN, T. Fundamentals of modern uv-visible spectroscopy. Germany: Agilent Technologies, 2000. 148 p. PRIOR, R.L.; WU, X.; SCHAICH, K. Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Easton, v. 53, p. 4290-4302, May, 2005. RE, R.; PELLEGRINI, N.; PROTEGGENTE, A.; PANNALA, A.; YANG, M.; RICE-EVANS, C. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radical Biology and Medicine, New York, v. 26, p. 1231- 1237, May, 1999. ROCKENBACH, I.I.; SILVA, G.L.; RODRIGUES, E.; KUKOSKI, E.M.; FETT, R. Influência do solvente no conteúdo total de polifenóis, antocianinas e atividade antioxidante de extratos de bagaço de uva (Vitis vinifera) variedades Tannat e Ancelota. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, p. 238-244, dez., 2008. SINGLETON, V. L.; ORTHOFER, R.; LAMUELA, R. M. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteau reagent. Methods of Enzymology, New York, v. 299, p. 152–178, 1999. STALIKAS, C.D. Extraction, separation, and detection methods for phenolic acids and flavonoids. Journal of Separation Science, v. 30, p. 3268-3295, Dec., 2007. |
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Carga Horária: |
560 horas |
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Tipo: | Obrigatória | ||||
Vagas oferecidas: | 5 | ||||
Ministrantes: |
Severino Matias de Alencar |
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